zwart/zwart is geïnspireerd op het werk van de omstreden psychiater Jan Bastiaans, die in de jaren zestig oorlogsslachtoffers met LSD behandelde. Een zenuwpatiënt, een verdrietige en pathologische man (gespeeld door Marien Jongewaard) komt bij de psychiater (Helmert Woudenberg). Het hallucinatoire middel zet alle kanalen open. Is het een trip? Een therapeutische sessie? Een afrekening? Een tragedie? Of een troost?

zwart/zwart vloeit voort uit een fascinatie van Marien Jongewaard met de film ‘Begrijpt U nu waarom ik huil?’ (1969) van Louis van Gasteren. In deze film volgt Van Gasteren een man die onder behandeling is van psychiater Jan Bastiaans. Zijn behandelingsmethode van oorlogsslachtoffers (of overlevers) was omstreden en heeft destijds zelfs tot Kamervragen geleid. Marien Jongewaard vroeg Erik-Ward Geerlings een nieuwe theatertekst te schrijven. Zij werkten eerder samen in de APERA van WILco.

'Hij neemt ons mee op een bizarre reis door zijn onderbewustzijn – waarin herinneringen, dromen en fantasie in hoge mate met elkaar aan de haal gaan.' Lees de volledige recensie op Theaterkrant.nl

Trailer:

Nieuw West-
​Marien Jongewaard:

zwart/zwart

vr 4 dec /

'Jongewaard sleurt zijn publiek anderhalf uur mee in deze grappige, beklemmende, hallucinante trip.' (De Volkskrant op 2-11-2015)

i

20.30

video-play-button

Lees meer

Nieuw West/Marien Jongewaard: zwart/zwart. Foto Sanne Peper