Ellen Deckwitz schrijft

Ellen Deckwitz is dichter en columnist voor NRC Next. Haar laatste bundel, De Blanke Gave, werd lovend ontvangen. Lees hieronder het gedicht Dagje Circus uit De Blanke Gave.

DAGJE CIRCUS

Wat gilde je toen het licht uit ging
en het grommen begon.

We wezen naar de gaatjes in het tentdoek,
dat het net lichtpunten waren

en hoe achter de schermen
de beesten veilig opgesloten zaten.

 ’s Avonds keek je omhoog
en veranderden de sterren in gaten.

​Je dommelde in, melig
om dat donker, die kooien erachter.

​​Tilt zet zich in voor (jonge) schrijvers. Ook De NWE Vorst vindt schijnwerpers richten op jong talent belangrijk. Daarom zet Tilt op ons verzoek elke maand literatuur in het licht.

Van 16 tot en met 19 maart 2016 staat de Tilburgse binnenstad in het teken van het Tilt Festival 2016. Het meerdaagse literatuurfestival brengt taal tot leven met een tjokvol programma en spannende cross-overs op het gebied van literatuur, theater, beeld en muziek. 

Zaterdag 19 maart is het literaire hoogtepunt van het Tilt Festival: in alle ruimtes van De NWE Vorst kunnen bezoekers genieten van optredens van bijzondere artiesten. Wij noemen Maartje Wortel, Midas Dekkers, Willie Wartaal, Lostbox, Dead Pets - Watershed, Mathijs Leeuwis, Evie Wyld, St. Paul, Sanneke van Hassel, Patrick Nederkoorn, Elke Vierveijzer, Mustafa Marghadi, PSSST – COVAR, Jaap Goedegebuure, Daan Heerma van Voss, U-Keller, Tilburg Sans, De Grot en meer.

Lekker struinen door de villa van De NWE Vorst dus, want in alle hoeken en gaten vind je talen en talent.

Ellen Deckwitz tipt!

Moeite met kiezen?
Wij vroegen Ellen Deckwitz, dichter en columnist voor NRC Next, waar zij naar toe zou gaan:


Remco Campert. De man te zien optreden blijft altijd een genoegen. Een van de weinige dichters wiens voordracht het niveau van zijn verzen haalt. Ontroerend, grappig, hard, waar. Onder begeleiding van een jazzkwartet kan dat alleen nog maar worden versterkt.

  1. Midas Dekkers verdient alleen al op basis van alles wat hij over katten schreef, de Nobelprijs. ‘Een kat is het bewijs dat God van de mens houdt' en ‘een kat is een glimlach op pootjes’ zijn enkele van zijn gevleugelde uitspraken. In zijn laatste boek gaat hij nader in op de menselijke voorliefde voor knuffelige dieren, en wie wil daar nou niet, onder een dekentje, naar luisteren?
  2. Willie Wartaal, de zelfbenoemde Neger des Heils, gaat los op Duitsland. Need I say more? Daar wil je bij zijn.
  3. Psst…Covar. Hoe te gek is het om in een geheim kastje op straat te zitten en ondertussen je medemensch te begluren? Waarbij je bovendien nog verhalen van Dautzenberg, Maartje Wortel en Pepijn Lanen in je oren gegoten krijgt?
  4. Gustaaf Peek schrijft niet alleen machtige boeken, maar weet ook heel veel van films. Dankzij zijn tips heb ik het afgelopen jaar heel wat klassiekers bekeken, en ik weet zeker dat hij bij dit onderdeel genoeg kijkinspiratie voor de komende tien jaar kan verzorgen. Saillant weetje, waarvan hij waarschijnlijk niet wil dat ik het vertel maar ik doe het toch: Peek kijkt niet alleen Arthouse. Ook de doorsnee Pathé rampenfilm kan op zijn goedkeuring rekenen.

Tilt Festival 2016

Tilt Tipt

i