Karina Holla:

Fremd-Körper

do 22 okt /

Fremd-Körper is een bestaande toneeltekst van de Oost-Duitse schrijver Manfred Karge en combineert kunstmatigheid met realisme, het klassieke met het moderne, proza met poëzie. Fremd-Körper wordt wereldwijd geroemd om zijn fascinerende thema en schrijfstijl.

Door de fragmentarische structuur oogt Fremd-Körper als een fotoalbum dat jaren later is teruggevonden en nu voor onze ogen tot leven komt. Dat is het werk van de vrouw die de ongekroonde koningin van de mime wordt genoemd en die niet ophoudt de toneelvloer te betreden om ons verhalen te vertellen. Verhalen waar we stil van worden, over keuzes die ons aan het denken zetten, over mensenlevens waarvan we anders weinig zouden weten. (Het Parool)

Een ode aan de vermomming, dat is de voorstelling Fremd-Körper van mimespeelster Karina Holla. In een klein juweel van een performance vertolkt ze man én vrouw, een vrouw in een mannenlichaam en een man in een vrouwenlichaam. Op een gegeven moment geeft ze toe dat ze niet weet wie ze is, ‘de man die ze moet zijn of de vrouw die ze verlangt te zijn. (Theaterkrant)

De voorstelling is gesproken in het Nederlands, Duits en Engels. Voor meer informatie: www.karinaholla.nl

20.30

i

‘Koningin van de mime’ Karina Holla is voor het eerst te zien in De NWE Vorst.
In Fremd-Körper trouwt een arme vrouw in Nazi-Duitsland met Max, een kraanbestuurder, die haar Sneeuwwitje noemt. Als Max sterft, wordt zij door de economische situatie gedwongen zijn baan en identiteit over te nemen. Zij kruipt in de huid van haar overleden echtgenoot en leeft als man. Als kraandrijver in een periode van opkomend nazisme, moet zij om niet door de mand te vallen, meedoen met alle mannenspelletjes, ze moet varkenspootjes eten en bier en schnaps moeten wel rijkelijk gedronken worden. Om te overleven neemt ze de vreemdste beroepen aan, tot kampopzichter aan toe. Ook na de oorlog blijft ze veroordeeld tot een leven als Max, ze blijft dromen van haar oude bestaan en blijft tenslotte onttakeld achter.

video-play-button