Pop Up Cinema @ De NWE Vorst biedt iedere derde vrijdag van de maand filmpareltjes met uiteenlopende onderwerpen. ​


Pop Up Cinema @ De NWE Vorst biedt iedere derde vrijdag van de maand filmpareltjes met uiteenlopende onderwerpen. ​

We trappen de serie films van dit seizoen af met Broken Dreams en spraken met regisseur Suzanne van Leendert. 

Pop Up Cinema

@ De NWE Vorst:

Suzanne van Leendert: Broken Dreams

We trappen de serie films van dit seizoen af met Broken Dreams en spraken met regisseur Suzanne van Leendert. 

"Door de Dakota een eigen stem en karakter te geven gaan de kijkers geloven in het personage."

Door Jos Raats:
Eigenlijk had Suzanne van Leendert niets met vliegtuigen, maar ze werd op het spoor van het Dakota-verhaal gezet door Ronald Korst, oud-directeur van museum Bevrijdende Vleugels. "Hij vertelde me over het ongeluk met de Dakota die op weg was naar de set van Soldaat van Oranje. Ik werd vooral getroffen door de liefdevolle manier waarop hij over het vliegtuig sprak. Het was alsof hij over een vrouw praatte. Toen ik hoorde dat er beeldmateriaal van het ongeluk was, werd het voor mij interessant."

Al snel ontstond het idee om van de oude, omgebouwde DC-3 een echt personage te maken. "Met de figuur van een oude dame kreeg het verhaal een fictief element, waardoor ik het vliegtuig emoties kon geven." Gevoelens die in de documentaire met verve worden vertolkt door voice-over Rhonda Lugo, manager in de fabriekshal waar de ­­­­vliegtuigen van de band rolden. "Voor de stem van de Dakota hadden we eerst actrices demo's in laten spreken, maar drie vrouwen uit de fabriek vonden het zo'n mooi project, dat ze zich spontaan aanmeldden. Ik heb de demo's beluisterd zonder te weten wie wie was en de stem van Rhonda sprong er echt uit. Dat zij ook nog in de fabriek werkt waar de DC3 gemaakt is, was voor mij een bonus. Dat maakte de cirkel rond.

​Hoewel Suzanne niet is getransformeerd in een fervente vliegtuigspotter, heeft ze door het maken van de documentaire wel meer begrip gekregen voor iedereen die met genegenheid over de oude kist vertelde. "Ik kan nu meevoelen met deze liefhebbers. Het kennen van de geschiedenis brengt het vliegtuig echt tot leven. Door de Dakota een eigen stem en karakter te geven gaan de kijkers geloven in het personage. Dat is essentieel als je een documentaire maakt. In het begin was het vaak moeilijk om het idee van een pratend vliegtuig aan mensen uit te leggen. Het klinkt namelijk al snel kinderachtig. Toen ik na de première echter werd benaderd door mannen die met tranen in hun ogen vertelden hoe mooi ze de film vonden, was ik aangenaam verrast. Zo veel emotie had ik niet verwacht."

lees meer...

i

video-play-button

Broken Dreams is geselecteerd voor Het Nederlands Film Festival in Utrecht (23-9 t/m 2-10).​
​​
Een deel van de Dakota is gered van de schroothoop. De cockpit is namelijk omgebouwd tot simulator.

Meer informatie vind je op www.brokendreams.eu
vr 25 sep /

20.00