Jelena Kostić:

The Bold, The Bound & The Brittle

In haar nieuwe dansvoorstelling The Bold, The Bound & The Brittle zoekt Kostić met een vrijwel compleet vrouwelijke entourage naar de power die er ligt in gevoeligheid, in je open durven stellen. "Ik wil vrouwen aan het denken zetten; niet tegen elkaar, maar met elkaar."

​Voor deze zoektocht keek Kostić in eerste instantie naar sterke vrouwen, zowel in het heden als in het verleden.  “Vrouwen met zeer veel kracht, maar ook met een kwetsbare kant. Misschien niet altijd duidelijk zichtbaar in het publieke leven, maar natuurlijk wel privé. Ik heb de kracht van verschillende historische vrouwen gekoppeld aan die van hedendaagse rolmodellen en mezelf de vraag gesteld waarom juist zij aan de top zijn gekomen. En waarom grijpen de vrouwen van nu niet alle kansen om ook aan de top te komen? Nederland is super geëmancipeerd. Toch zijn er nog weinig vrouwen op topfuncties. Dat interesseert en fascineert me enorm.”

Jelena komt zelf al met enkele verklaringen. “Vrouwen trekken zich vaak te snel terug uit een carrière. Bijvoorbeeld omdat ze moeder worden. Ze doen vaak leuk parttime werk. Hun manier van denken is vaak te perfectionistisch en te onzeker en ze spreken hun ambities niet genoeg uit.” Allemaal obstakels die in principe geen echte hindernissen hoeven te zijn, want de kansen liggen er. “Het feminisme is passé. Dat was een strijd voor gelijke rechten en gelijke kansen. Die hebben we nu. We moeten ze alleen met overtuiging pakken. Er kunnen mooie dingen gebeuren als vrouwen elkaar steunen.”

Om dat te illustreren zocht Kostić naar vrouwen met power, die wél aan de top zijn gekomen. “Vrouwen met ballen, met pit.” Jelena begon met het maken van de solovoorstelling All About Eve, gevolgd door de korte film Interlude onder regie van Harrie Verbeek (ook Stilte Na De Storm, Nederlandse inzending korte film Oscars 2012). Nu is er dus The Bold, The Bound And The Brittle, een veeleisend project dat de dans overstijgt. “Ik maak de voorstelling met een team dat bijna helemaal uit vrouwen bestaat. Alleen dramaturg/repetitor Thomas Falk is een man. Om het extra interessant te maken, nodigen we in elke stad waar we spelen drie lokale topvrouwen uit om in een speech hun visie te geven op de kracht en de kwetsbaarheid van vrouwen. In Tilburg zijn dat wethouder Marcelle Hendrickx (onderwijs-cultuur-jeugd-emancipatie en integratie), Miriam Dragstra, statutair directeur Capital van de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) en we proberen de initiatiefneemster van Women Business Center Brabant nog te strikken. De speeches worden een echt onderdeel van de voorstelling en vormen een mooie aanvulling op de abstracte taal van de dans.”

Dans laat veel ruimte voor interpretatie en voor de vertaling van kracht en kwetsbaarheid in dans worstelde Jelena vooral met clichés. “Gemeenplaatsen als ‘vrouwen kleden zich niet voor mannen, maar voor andere vrouwen’ of de sterke vrouwen die nog steeds worden gezien als ‘the bitch’. Wat ik me steeds moest afvragen was: ‘Hoe wil ik mijn vrouwen portretteren: laat ik alle clichés de revue passeren, een paar clichés of vermijd ik elk cliché?’. Dat is heel uitdagend. Zo denken veel mensen nog steeds in eerste instantie aan kwetsbaarheid bij vrouwen en misschien later aan de kracht. Bij mij is dat precies omgekeerd. Ik ga uit van de kracht en kom vandaaruit bij de kwetsbaarheid. Mijn danseressen zijn ook topsporters. Die kun je niet zomaar zwak of lelijk maken. Hooguit gewoon.” 

De zoektocht in de voorstelling loopt parallel met die in het persoonlijke leven van Jelena. “Ik ben zeer ambitieus en ik ben sinds twee jaar ook moeder. Voor mij is het ook steeds de vraag hoe ik die twee dingen met elkaar combineer. Als je de top wilt halen moet je vijf dagen per week werken en tegelijkertijd wil je ook een geweldige moeder zijn. Ik heb nu vrouwen ontmoet die dat kunnen en dat was heel inspirerend. Op mijn beurt hoop ik met The Bold, The Bound And The Brittle weer andere vrouwen aan te moedigen om het beste uit zichzelf te halen.”

wo 17 feb (try out) &
​do 18 feb (première) /

Lees meer...


Anderhalf jaar geleden begon de van oorsprong Servische choreografe Jelena Kostić een boeiende zoektocht naar de kracht en kwetsbaarheid van vrouwen.

20.30