
De NWE zoekt graag de grenzen op, liefst op alle mogelijke manieren. Maar wat zijn dat dan precies, grenzen? Wat betekenen ze voor een ander? Omdat we daar benieuwd naar zijn, vragen we elke maand iemand om iets te schrijven over het opzoeken van grenzen. Zonder echte opdracht, zonder echte restricties (behalve dan dat het niet te lang mag zijn).
Deze keer: Hans van den Hurk.
'Over de grens'

In meerdere werelden leef ik, binnen de wereld zoals we die kennen. Met de fysieke binnen- en buitengrenzen van deze wereld werd ik geconfronteerd in Garching, onder de rook van München.
We waren “on tour” en speelden vier shows in de Olympiahalle. Fijn, vier dagen niet reizen, vier dagen hetzelfde hotel, vrije tijd overdag. Tussen de concerten, artiestenfeestjes en het opsnuiven van lokale cultuur werd ons aangeboden als “vip” een bezoek te brengen aan ESO astronomy. De ook aan dit instituut verbonden Vlaamse financieel directeur van het Zwitserse CERN sloot ook aan, om ons te begeleiden. Die dag werd ons door gepassioneerde astronomen in beeld en geluid, met live satellietstreams en de beste foto’s op grote schermen duidelijk gemaakt wat we zoal weten over de melkweg, zwarte gaten, het heelal … Haar schoonheid, mystiek, en onvoorstelbare omvang…
Totaal onder de indruk en met een uitnodiging om in een woestijn in Chili eens serieus sterren te gaan bekijken raakten we vervolgens in gesprek over de LHC, de deeltjesversneller van CERN. De totale opwinding van de wetenschap dat in dit onvoorstelbare 27km lange ondergrondse apparaat onlangs daadwerkelijk het eerste bewijs geleverd was dat het Higgsdeeltje bestaat (en ik had Dan Browns Angels And Demons al gelezen) was op zijn minst inspirerend. Op één dag overrompeld door een verbeterd besef van het uitdijende heelal, en aan de andere kant de op ons mini hemellichaampje versnelde protonen en hun quarks. Nog nooit was mijn besef van het verschil tussen groot en klein zo indrukwekkend.
Mijn overlappende werelden zijn die van mijn gezin, mijn baan als leidinggevende en mijn baan als drummer. Het verkennen van grenzen (fysiek, emotioneel, spiritueel) binnen elk van die werelden leidt tot het besef van wat er voorbij elke grens is. Het opzoeken van grenzen is voor mij spannend, uitdagend, en keer op keer leerzaam.
Ik vraag me opeens af of, wanneer ik een van mijn kinderen weer eens grens stel, ik zijn wereld niet te snel te groot maak…
Hans van den Hurk (1968) rondde in 1993 zijn conservatoriumstudie af en is naast studieleider van Rockacademie drummer bij onder meer Night of the Proms en Het Goede Doel.

Lees meer

