De Eenzamen/

Ruud Horrichs:

Horrible Homeless Man

De nieuwe theaterInterne linkvoorstelling van De Eenzamen/Ruud Horrichs, met een tekst van Anton Dautzenberg, de jonge acteur Stijn Vervoort op het podium en Genkenaar Diren Agbaba achter de camera. Een spraakmakend debuut!

Ruud Horrichs:
'Sinds mijn late puberteit heb ik zo goed als iedere nacht dezelfde droom gehad, en die gaat als volgt:
Ik ben in een groot landhuis in een verder verlaten landschap. Ik loop wat rond in het huis, waar ik nog nooit eerder ben geweest. Op de begane grond bekijk ik het klassiek Engels interieur.
Hoe en waarom ik in het huis ben geraakt kan ik me niet herinneren.
Ik voel een aanwezigheid in het huis. Iets angstaanjagends. Maar is het wel nodig er bang voor te zijn? Ergens voel ik dat ik van iets bevrijd gaat worden. Het huis heeft daarom iets geruststellends.
Er bevinden zich in het huis nogal wat kamers met donkerbruine eikenhouten kasten en rode zetels, waar het lijkt alsof er even daarvoor mensen koffie hebben zitten drinken en plots zijn vertrokken zonder het licht uit te doen en hun servies op te ruimen. Alsof er mensen horen te zitten die ieder moment kunnen opduiken, van het toilet terugkomen of er juist eigenlijk zitten, maar onzichtbaar zijn voor mij. Op diverse plaatsen staan opvallend veel planten van diverse soorten.

Een onzichtbare kracht maant me naar boven te gaan. Ik gehoorzaam. Als een soort Dale Cooper van Twin Peaks ga ik voorzichtig op onderzoek. Behoedzaam loop ik een lange wenteltrap op. Met iedere stap wordt mijn adem meer toegeknepen. Ik blijf halverwege de trap staan, sta voor een deur en voel dat ik die moet openmaken. Maar op de één of andere manier kan ik het niet.

Hier stopt altijd de droom.'

Ruud Horrichs studeerde in 2010 aan de Academie voor Theater Tilburg af met de locatievoorstelling, De Kale Zangeres, in de Scheld’Apen Antwerpen onder de vlag van Theatergezelschap De EenzameN, de voorloper van De Eenzamen. Sinds die tijd is hij actief als theatermaker bij De Eenzamen en docent theater op de Kunsthumaniora Hasselt.

In 2013 schreef Horrichs een dossier voor een STROOM ontwikkelingsbeurs voor een theatraal onderzoek naar de historische figuur Gilles de Rais. Dit project werd ondersteund door o.a. C-Mine Cultuurcentrum Genk. Het onderzoek resulteerde in de voorstelling Horrible Homeless Man in een co-productie met C-Mine Cultuurcentrum Genk en Via Zuid, platform voor talentontwikkeling. Na Splinter (nog spelend en o.a. te zien geweest op Festival Theater op de Markt) is Horrible Homeless Man de tweede voorstelling van De Eenzamen/Ruud Horrichs.

'Angst' is een terugkerend thema in het werk van Horrichs.

Ik ga niet zomaar een huis binnen.
Neen, ik ben keurig opgevoed.
Zoals het hoort. Fatsoenlijk.
Dit en dat, zus en zo,
u kent het wel. 
Enfin,
normaal gesproken ga ik niet zomaar een huis binnen.
Ik bel gewoon aan en wacht tot ik binnen wordt gelaten.
Maar dit huis staarde mij aan,
en de deur staat open.
Ik liep langs,
op weg naar een afspraak,
maar dan begint dat huis dus te lonken.
Een ronduit bezwerende lokroep.
Niet te negeren.
Ik heb daar niets te zoeken.
Maar ik móét naar binnen…
Ik kan het niet anders zeggen: het huis staart naar mij.

Idee en regie Ruud Horrichs, spel: Stijn Vervoort, tekst A.H.J. Dautzenberg, camera Diren Agbaba, art direction film en artwork Sara Bomans, coaching Servé Hermans, assistent camera Danilo Salcedo, acteurs film Wendy Briggeman, Hans van Leipsig, Dany Roggen, Paul Gysenbergs, Rosa Pedone, René Packlé en Gabrielle Kerkhofs, muziek granvat's Matsenoto en Hoera. (www.granvat.com).

vr 19 feb /

Horrible Homeless Man verkent het schemer-gebied tussen angst en bravoure, tussen fantasie en werkelijkheid en tussen theater en film.

20.30

Lees meer...

video-play-button