Tilt zet zich in voor (jonge) schrijvers. Ook De NWE Vorst vindt ­schijnwerpers richten op jong talent belangrijk. Daarom zet Tilt op ons verzoek elke maand literatuur in het licht. Deze maand een voorpublicatie van Annelies Verbeke.

Annelies Verbeke (1976) debuteerde in 2003 met de roman Slaap! waarmee ze de Vlaamse debuutprijs, het Gouden Ezelsoor én de Vrouw en Kultuur Debuutprijs won. Sinds Slaap! schreef ze verhalenbundels, romans, scenario’s en toneelstukken. Annelies Verbeke was Writer in Residence tijdens het Tilt Festival 2015. Haar verhalen over Tilburg werden 30 augustus gepresenteerd in boekvorm, en zijn geïllustreerd door Ivo van Leeuwen. De bundel is verkrijgbaar bij Livius en Gianotten.

Voorpublicatie Vogeltjes

“Tijdens mijn gesprek met Trudy Dehue vertelde zij dat volgens een recente studie een derde van de Nederlanders aan een psychische stoornis zou lijden. De oorzaak van die enorme toename schuilt volgens haar natuurlijk in de vraag 'Wat geldt als een psychische stoornis?' Ik was het daar gisteren roerend mee eens. Vandaag, tijdens mijn wandeling van de bed&breakfast naar Museum de Pont, leek het mij echter ook weer mogelijk dat het aantal psychische stoornissen in Tilburg veel hoger ligt.
Ik denk dat ik twee keer door mannen ben lastig gevallen tijdens die twee en een halve kilometer. Fietsende mannen met uitzinnige blikken. Ik denk dat ze of seksueel opgewonden waren of woedend. Misschien was die tweede man daarnaast ook wel sympathiek. In ieder geval was hij behendig. Hij bleef heel wild maar toch wel vrij sierlijk rondjes om me heen fietsten, waarbij ik mijn pas niet diende te vertragen. Mocht ik nog maar enkele woorden hebben verstaan van wat ze zeiden, dan zou ik nu duidelijker kunnen vertellen wat er precies gebeurde. 'Bedankt, ik ben helemaal oké', heb ik tegen de tweede gezegd, wat ik even een erg grappige uitspraak vond, waardoor ik moest lachen en dat lachje gezien de situatie tegelijk ook trachtte in te houden, waardoor wat mij desondanks ontsnapte mogelijk nogal gestoord overkwam. In ieder geval liet de man zich daarna niet meer zien. Die schrijft nu vast een blog over die getikte Belgische die hij op straat ontmoette.
Er was overigens ook nog een derde man, maar die zocht geen contact. Ik ben er ook niet zeker van dat hij masturbatiebewegingen maakte, het kon denk ik even goed luchtgitaar of luchtdrum zijn geweest, hij luisterde naar muziek.
Toegegeven, de gevels deden me al een beetje vermoeden dat het zo'n wandeling zou worden. De architecten die Tilburg vorm hebben gegeven hadden nog wel wat meer psychische zorgen kunnen gebruiken voor ze op de stad werden losgelaten. Of moederliefde.”

Meer weten? Kijk hier


lees meer...

Podium voor literatuur

i